U organizaciji Bloomberg Adria održana prva regionalna konferencija o budućnosti luksuza

Konferencija je bila namijenjena svima onima koji prate aktuelne poslovne trendove i žele da budu korak ispred u informisanosti o budućim izazovima, efikasnom upravljanju brendovima i ostanu konkurentni u svijetu luksuza

06.10.2023 –U hotelu “Regent” u Porto Montenegru, Bloomberg Adria je organizovala konferenciju posvećenu budućnosti luksuza. Ova prestižna manifestacija okupila je stručnjake iz različitih segmenata luksuzne industrije kako bi istražili ključne trendove koji će oblikovati budućnost ovog tržišta koje se opire recesiji.

Konferencija je pružila duboki uvid u aktuelne trendove, s posebnim fokusom na održivost, digitalnu orijentaciju i promenjene potrebe potrošača.

Istaknuto je da generacija Z igra ključnu ulogu u oblikovanju nove paradigme luksuza donoseći jedinstvene vrednosti koje se često fokusiraju na važnost kvalitetnog servisa, uštedu vremena, brendove i servise koji u okviru svojih vrednosti insistiraju na održivosti i sačijim vrednostima mogu da se identifikuju. Naglašena je i važnost inkluzivnosti u luksuznom sektoru, kao i rast tržišta u zemljama u razvoju van Adria regiona.Potrebe kupaca luksuznih nekretnina su se takođe promenile, sa zahtevima za dodatnim uslugama kao što su bazeni, teretane, 24-časovni servis, golf tereni i drugi dodatni sadržaji, ali i alternativnim načinima plaćanja, kao što su kriptovalute.

U uvodnoj prezentaciji o ključnim trendovima u industriji luksuza, profesor Ashok Som podelio je zaključke svog istraživanja koje pokazuju da se trendovi brzo menjaju – dok na industriju utiču visoka inflacija, digitalizacija i geopolitika, potrošači se sve više okreću iskustvima, inkluzivnosti i održivosti. Poznati britanski dizajner nakita Stephen Webster je u razgovoru sa glavnom urednicom premium vertikale Bloomberg Adria, Natašom Davidov, podelio svoje bogato višedecenijsko iskustvo u segmentu luksuza i objasnio prisutnim predstavnicima poslovne zajednice iz regiona zašto i kako svi akteri koji oblikuju ovu industriju mogu i trebaju da pomere granice. Tom prilikom, istakao je aktuelne trendove personalizacije, važnost etičkih normi i, naravno, unikatnost. “Mi ne menjamo svet, ali da bismo zadržali mesto koje zauzimamo, autentičnost mora da ostane”, rekao je Webster.

Dok se tržište u Adria regionu razvija, a broj potrošača raste, brendovi će morati da se prilagode ekološkim zahtevima kupaca, koji će zahtevati da pored proizvoda prožive i iskustvo, zaključak je naših panelista.
Kako je istakao Farouk Nefzi, direktor marketinga kompanije Feadship, svetskog lidera u proizvodnji superluksuznih jahti, sve više ljudi je svesno okoline i sve više njih postavlja pitanja o održivosti, a Aleksandra Đurđević, generalna direktorka kompanije Delta Auto Group, rekla je da je postizanje nulte emisije već započelo i da nema povratka na putuka od održivosti. Održivost menja i industriju plastične hirurgije, a Igor Višnjar, specijalista plastične, rekonstruktivne, estetske i opšte hirurgije kaže da je u plastičnoj hirurgiji promena jedina konstanta. Vremenom se u toj industriji menjaju materijali koji se koriste, a posebno je važno da hirurzi koriste kvalitetne materijale i tako zaštite svoje pacijente, kaže Višnjar. Sa njihovim zaključcima saglasni su i učesnici drugog panela, koji je bio posvećen upravo temi održivosti. Anica Radenović, direktorka za razvoj brendova Fashion Company i brend menadžerka za PVH Grupu, ocijenila je da ta tema dobija na važnosti u regionu, kao i da krajnji potrošač obraća pažnju na etička pitanja i spreman je više da plati za proizvode koji ispunjavaju te standarde.

Dušan Simić, generalni direktor Analytical Gemology and Jewelry, istakao je da je nakit simbol civilizacije i da se tu ne postavlja pitanje održivosti, dok je Marinko Ukropina, strategi konsultant na polju održivosti poslovanja, bivši generalni direktor SGS Adria, naglasio da luksuz traži održivost i veća ulaganja regiona u tom smeru.
Top of Form

Učesnici trećeg panela posebno su se fokusirali na tržište nekretnina. Neil Emilfarb, predsednik Stratex Grupe, rekao je da su bezbednost, usluge i plaćanje kriptovalutama top tri trenda na koje treba obratiti pažnju kada je region u pitanju, dok je Boro Vujović, osnivač i vlasnik Opereta nekretnina iz Hrvatske, rekao da su to dostupnost aerodroma, lakša povezanost i sadržaji, a veliki značaj infrastrukture i dodatnih servisa naglasio je Niko Laković, managing partner u Montenegro Sotheby’s International Realty.

Uz sve to, treba imati na umu da je sektor luksuza obično veoma privlačan za investitore, te da trenutno samo IT sektor može da se takmiči sa luksuznim sektorom, objasnio je glavni analitičar Bloomberg Adria, Andrej Knez.
U zaključku, konferencija je jasno pokazala da luksuz nije samo statusni simbol, već životna filozofija koja usmerava važnost inkluzivnosti i saradnje između različitih sektora unutar ove dinamične industrije.
Top of Form

Bloomberg Adria predstavlja pionira u stvaranju prvog regionalnog poslovno-ekonomskog medijskog mrežnog servisa na jugoistoku Evrope. Bloomberg Adria se fokusira na pružanje poslovnih i finansijskih vesti, analiza i podataka namenjenih regionalnoj zajednici poslovnih lidera. Ova platforma dostupna je putem različitih medija, uključujući televiziju, štampu (Businessweek magazin), digitalne platforme, mobilne uređaje i društvene mreže, ali i poslovne događaje.
Ono što izdvaja Bloomberg Adria jeste sposobnost da kombinuje lokalno izveštavanje sa obimnim globalnim pokrivanjem ekonomskih i tržišnih dešavanja zahvaljujući resursima Bloomberg News-a, koji broji 2.700 novinara i analitičara u 120 zemalja. Ovaj servis proizvodi originalne vesti iz svojih redakcijskih centara u gradovima regiona, uključujući Beograd, Zagreb, Ljubljanu, Sarajevo i Skoplje. Bloomberg Adria je relevantan izvor informacija za poslovne profesionalce, investitore i sve one koji prate ekonomska i tržišna dešavanja kako u regionu tako i u svetu, obezbeđujući kvalitetne, pouzdane i aktuelne informacije lokalnog i globalnog značaja.